Inzicht: academische vaardigheden voor bouwkundigen, 2e editie - Hoekstra, MaartenJan; Lousberg, Louis; Rooij, Remon; Wilms Floet, Willemijn; Zijlstra, Sake (2024)
Het boek Academische Vaardigheden voor Bouwkundigen geeft een verdiepend beeld van bouwkunde als wetenschappelijke discipline, gaat expliciet in op de relatie tussen ontwerp en onderzoek en richt zich met name op praktische vaardigheden die bouwkundestudenten ontwikkelen gedurende hun bacheloropleiding in Delft. Het boek is opgebouwd uit vier delen. Deel A richt zich op de plaats van bouwkunde binnen de wetenschap. Deel B richt zich op basisvaardigheden: algemene academische vaardigheden voor bouwkundigen. Deel C diept specifieke bouwkundige methoden van onderzoek uit. Deel D, het laatste deel, is enerzijds gericht op de praktijk en anderzijds op reflectie. Door deze brede opzet kan het boek niet alleen direct gebruikt worden door studenten en docenten in de leerlijn Academische Vaardigheden, maar juist ook in de andere leerlijnen en modulen. Tevens is het boek een naslagwerk voor andere Bouwkunde- en Architectuuropleidingen in binnen- en buitenland dat inzicht geeft hoe wij binnen de faculteit Bouwkunde van de TU Delft aankijken tegen het vakgebied en welke academische vaardigheden daar op bachelorniveau bij horen. The book Inzicht Academische Vaardigheden voor Bouwkundigen provides an in-depth view of architecture as an academic discipline, explicitly addresses the relationship between design and research, and focuses particularly on practical skills that architecture students develop during their undergraduate studies in Delft. The book is structured in four parts. Part A focuses on the place of architecture within science. Part B focuses on basic skills, such as general academic skills for building engineers. Part C deepens specific building science research methods. Part D, the final part, focuses on practice on the one hand and reflection on the other. Because of this broad structure, the book can be used directly by students and teachers, and the use is not limited to courses and modules with specific focus on academic skills. The book is also a reference work for other architecture and building sciences courses in the Netherlands and abroad, providing insight into how we at TU Delft's Faculty of Architecture view the discipline and what academic skills are required at the Bachelor's level.Most chapters are in Dutch.